تاریخ امروز :شنبه , 7 دسامبر 2024
printing-industry

همه چیز درباره رشته چاپ: بازارکار، درآمد، آینده شغلی، دانشگاه های برتر

رشته چاپ یکی از رشته های کنکور هنر است که در مقطع کارشناسی ارائه می شود. مهم ترین عامل برای تصمیم گیری درباره انتخاب رشته، آشنایی با آن رشته است، زیر اگر فرد نداند که نقش آن رشته چیست؟ و چه بازارکاری دارد، ممکن است از مسیر موفقیتی که برای خود تعیین کرده است دور شود. به همین خاطر ما در این رشته در کنار معرفی سایر رشته های کنکور هنر تصمیم گرفته ایم، به بررسی کامل این رشته بپردازیم، تا شما تصمیم بگیرید این رشته برای شما مناسب است یا خیر.

ماهیت رشته چاپ

در گذشته وقتی صحبت از چاپ می شد، نهایت تصور مردم چاپ تصویر، لوگو یا نمادی بر روی کاغذ، پوشاک بود. اما امروزه با پیشرفت صنعت چاپ ما شاهد چاپ متن و تصاویر روی کاغذ ، فلز ، شیشه و برخی از پوشاک و سایر مواد هستیم. چاپ دارای 3 مرحله قبل از چاپ، روند چاپ و پس از چاپ است. به دلیل ظهور تصویر های دیجیتالی و دستگاه های چاپ پیشرفته، یادگیری این حرفه مانند رشته فرش، رشته مجسمه سازی، رشته سفالگری که در گذشته افراد توسط بزرگان یاد می گرفتند، نیست و نیازمند تحصیل آکادمیک در این رشته است.

The-nature-of-the-printing-industry

ماهیت کارشناسی رشته چاپ

صنعت چاپ، مانند بسیاری از صنایع دیگر دارای تغییرات تکنولوژی شده است، زیرا بسیار از کارهایی که در گذشته با دست انجام می شدند، امروزه به صورت خودکار توسط کامپیوتر و فناوری های جدید انجام می شوند. حتی صنعت چاپ تنها شامل چات تصویر و متن بر روی اجسامی که در بالا گفتیم نمی شود، بلکه این صنعت به سمت کمک به صنایع دیگر برای راحت شدن فرآیند برچسب گذاری محصولات نیز رفته است. این دانشجویان در دوران تحصیل خود با نحوه ساخت ماشین آلات چاپ آشنا نمی شوند بلکه یاد می گیرند که چه تصاویری، با چه سایزی، چه هزینه ای و دیگر شرایط قاب چاپ هستند، زیرا در بیشتر مواقع گرافیست ها طرحی را بر روی کاغذ ارائه می دهند، شاید بسیار زیبا باشد، اما این فارغ التحصیل رشته چاپ است که درک می کند آیا امکان چاپ آن طرح بر روی جسم مورد نظر است یا خیر.

توانایی های موردنیاز برای ورود به رشته چاپ

شاید با شنیدن اسم صنعت چاپ، تنها به فکر یک محیط کاری با یک دستگاه چاپگر بیفتید و اصلا به این موضوع فکر نکنید که این رشته هم مانند سایر رشته ها به یکسری مهارت ها نیاز دارد. این افراد باید نسبت به طراحی و گرافیک آشنایی داشته باشند تا هنگامی یک طرح به آنها ارائه می شود، بتوانند آن را درک کنند و تشخیص دهند قابل چاپ است یا خیر. موفقیت در این رشته نیازمند داشتن دانش هنری متوسط، آشنایی با فرآیند چاپ، توانایی کار با مشتری، توانایی کار با کامپیوتر، آشنایی با انرم افزارهای گرافیکی و شبیه سازی، توانایی تحمل فشار کاری است.

معرفی دروس رشته چاپ در مقطع کارشناسی

دروس پایه

آشنایی با هنر و تمدن جهان، طراحی پایه، ریاضیات و آمار، مبانی هنرهای تجسمی، فیزیک، شیمی عمومی، مبانی کامپیوتر و اینترنت، رسم فنی عمومی و پرسپکتیو، آشنایی با هنر و تمدن ایران، روش تحقیق، عکاسی پایه.

دروس اصلی

کارگاه عکاسی رنگی، طراحی بسته‌بندی، گرافیک کامپیوتر، طراحی و چاپ اوراق بهادار، کارگاه گرافیک، صفحه‌آرایی، کارآموزی.

دروس تخصصی

تکنولوژی صحافی، آزمایشگاه مواد، لیتوگرافی، تاریخ فناوری چاپ، کارگاه چاپ سیلک اسکترین، مروری بر روش‌های چاپ، زبان تخصصی، تکنولوژی بسته‌بندی، شناخت کاغذ و مرکب، کارگاه چاپ افست، اقتصاد چاپ و بازاریابی چاپ، قوانین و مقررات چاپ، استاندارد‌شناسی صنعت چاپ، کارگاه چاپ دیجیتال، کارگاه چاپ فلکسو، کارگاه چاپ گراور، طرح و رساله.

گرایش های رشته چاپ

این رشته دارای هیچی گرایشی نیست و به صورت عمومی ارائه می شود.

وضعیت ادامه تحصیل در رشته چاپ

این رشته در حال حاظر در ایران تنها در مقطع کارشناسی ارائه می شود و امکان ادامه تحصیل فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی این رشته در مقاطع بالاتر مانند کارشناسی ارشد و دکترا فراهم نمی باشد.

بازار کار و آینده شغلی رشته چاپ در ایران

تا به اینجای مطلب شما را با این رشته آشنا کردیم، و دراین قسمت قصد داریم داریم مهم ترین بخش انتخاب رشته، یعنی آگاهی از بازار کار این رشته برای برای شما بررسی کنیم. صنعت چاپ از گذشته تا به امروز تغییرات زیادی پیدا کرده است و بیشتر صنایع از آن استفاده می کنند. بازار کار این رشته به دلیل چاپ کتب آموزشی، دانشگاهی و غیره خوب است. دانشجویای که علاقه مند به صنعت و فرآیند چاپ و دارای ذوق هنری باشند می توانند در صنایع فرهنگی و صنعتی مانند موسسات روزنامه ها، نشریات کثیر الانتشار مشغول به کار شوند.

درآمد و حقوق رشته چاپ در ایران

بیشتر داوطلبان قبل از انتخاب رشته به این فکر میکنند که با تحصیل در این رشته، درآمدم چه قدر می تواند باشد. افرادی که در از این رشته فارغ التحصیل شده اند و برای خودشان بتوانند مراکز چاپ راه اندازی کنند، میتوانند درآمد بسیار خوبی داشته باشند، اما افرادی که که در دفاتر روزنامه یا نشریات مشغول به کار می شوند، درآمد کمتری نسبت به مدیران مراکز چاپ در بازه 2 میلیون تا 4 میلیون دریافت می کنند.

3.7/5 - (4 امتیاز)

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.