از نظر علمی اثبات شده است که موسیقی تأثیر قدرتمندی بر مغز دارد. تحقیقات اخیر نشان می دهد که موسیقی می تواند در بسیاری از جنبه های مغز از جمله کاهش درد، کاهش استرس، تقویت حافظه و جلوگیری از آسیب های مغزی کمک کند. در این مطلب قصد داریم به یکی دیگر از رشته های جذاب موسیقی، رشته نوازندگی موسیقی ایرانی، از رشته های کنکور هنر بپردازیم و درباره بازارکار، شرایط تحصیل در آن، آینده شغلی، در آمد آن صحبت کنیم.
همان طور که می دانید، مشاوران تحصیلی اپلیکیشن جامع کنکور(فسفر) مدت هاست به معرفی رشته های دانشگاهی تمام گروهای آزمایشی کنکور در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد می پردازند. رشته موسیقی به رشته آهنگسازی، رشته نوازندگی موسیقی ایرانی و رشته نوازندگی موسیقی جهانی تقسیم می شود. اگر علاقه مند به آشنایی با این رشته های هستید، میتوانید روی لینک مطلب کلیک کنید.
ماهیت رشته نوازندگی موسیقی ایرانی
موسیقی هر ملتی مانند آینه ای است که می توان وضعیت اجتماعی، تغییر و انحطاط جامعه را مشاهده کرد. هنرهای زیبا بیانگر عواطف و اخلاق مردم و ملت ها است و از آنجا که ملت ها ترجیحات مختلفی دارند هنرهای آنها با یکدیگر متفاوت است. موسیقی اصیل ایرانی که به موسیقی سنتی ایرانی و موسیقی کلاسیک فارسی نیز معروف است، شامل دستگاه (سیستم موسیقی متن) آواز و ملودی است. جالب است بدانید که این نوع موسیقی از قبل از دوران مسیحیت وجود داشته و به صورت سینه به سینه به ما ایرانیان رسیده است.
از استاتید بزرگ موسیقی سنتی ایرانی می توان به درویش خان، استاد ابوالحسن صبا، استاد حسن کسائی، فرامز پایور، محمد رضا شجریان، استاد جلیل شهناز، روح الله خالقی، استاد علی نقی وزیری، غلامحسین بنان و دیگر اساتید اشاره کرد.
موسیقی سنتی ایرانی ایرانی مجموعه ای از آهنگ هایی است که طی قرن ها در این کشور ایجاد شده و نشان دهنده اخلاق ایرانیان است. از یک طرف، ظرافت و شکل خاص موسیقی ایرانی شنوندگان را ترغیب می کند تا به دنیای غیرمادی فکر کنند و به آرامش برسند. از طرف دیگر، شور و ضرب و شتم این موسیقی ریشه در روحیه باستانی و حماسی ایرانیان دارد که شنونده را به حرکت و تلاش سوق می دهد.
هدف از ارائه این رشته در دانشگاه ها، تربیت نیروی متخصص و کاربلد در حوزه موسیقی و نوازندگی است. این دانشجویان در دوران تحصیل خود با مبانی نظری و ردیف نوازی موسیقی، تاریخ موسیقی، صداها، فلسفه موسیقی، فواصل موسیقی آشنا می شوند. این دانشجویان در بخش عملی دروس خود نیز مهارت کافی برای نواختن حداقل یکی از سازهای موردعلاقه ایرانی مانند نی، قانون، سنتور، تار و سه تار، کمانچه و … را پیدا می کنند.
نوازندگی موسقی ایرانی آزمون عملی دارد؟
بله پذیرش در این رشته به صورت نیمه متمرکز یوده و آزمون عملی آن ضریب 6 دارد.
توانایی های موردنیاز برای ورود به رشته نوازندگی موسیقی ایرانی
همان طور برای ورود به رشته عکاسی، رشته فرش، رشته مجسمه سازی، رشته نقاشی نیازمند سلات جسمی خوبی هستید تا در فرآیند انجام کارها به مشکل بر نخورید، برای ورود به این رشته هم نیازمند داشتن سلامت شنوایی خوب هستید.
از دیگر شرایط لازم برای ورود به این رشته علاقه زیاد به هنر موسیقی، استعداد و ذوق هنری در موسیقی، خلاقیت، انگیزه و اراده زیاد، روحیه شکست ناپذیر بودن، اعتماد به نفس و انظباط، توانایی تحمل ساعات کاری طولانی و تمرین مداوم، علاقه مند به کارهای گروهی است.
معرفی دروس رشته نوازندگی موسیقی ایرانی در مقطع کارشناسی
دروس پایه موسیقی ایرانی
تحلیل مبانی نظری موسیقی، سرایش (1و2و3و4)، تربیت شنوایی(1و2)، هماهنگی یا هارمونی(1و2)، مبانی صداشناسی، پیانوی عمومی (1و2و3).
دروس اصلی موسیقی ایرانی
شناسایی سازهای ایران ، تاریخ موسیقی، تاریخ موسیقی ایران، سازشناسی موسیقی جهانی(1و2) ، پیوند شعر و موسیقی آوازی، آشنایی با تمبک(1و2)، موسیقی نظری ایران، تاریخ موسیقی جهان(1و2)، آشنایی با تصانیف قدیمی ایران، فرم و آفرینش در موسیقی ایران.
دروس تخصصی موسیقی ایرانی
ساز ایرانی(۱و۲ و3و۴و۵و۶و۷و۸(، گروه نوازی(1و2و3)، آواز جمعی(1و2)، دشیفراژ(1و2)، ارکستر ایرانی(1و2و3و4)، اجرای صحنه های آواز جمعی، اجرای صحنه های ساز ایرانی۱ و ۲، اجرای نهایی (پروژه نهایی).
معرفی گرایش های رشته نوازندگی موسیقی ایرانی
بر اساس دفترچه های انتخاب رشته این رشته در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، این رشته دارای هیچ گرایشی نیست و به صورت عمومی با همین عنوان “نوازندگی موسیقی ایرانی” ارائه می شود.
وضعیت ادامه تحصیل در رشته نوازندگی موسیقی ایرانی در مقاطع بالاتر
امکان ادامه تحصیل برای علاقه مندان به این رشته در ایران تنها در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد امکان پذیر است.
بازار کار و آینده شغلی رشته نوازندگی موسیقی ایرانی در ایران
آشنایی با بازارکار هر رشته ، یکی از موضوعات مهمی است که هر داوطلب قبل از انتخاب رشته باید به آن فکر کرده باشد. در حالت کلی بیشتر افراد جامعه اینطور فکر می کنند که بازار کار برای رشته ها هنری خوب نیست، اما شاید بازار کار این رشته ها مانند رشته های گروه ریاضی و تجربی نباشد، اما اینطور نیست که این فارغ التحصیلان در جامعه هیچ جایگاه شغلی نداشته باشند.
این دانشجویان در دوران تحصیل و بعد از فارغ التحصیلی در صورت داشتن مهارت کافی می توانند وارد بازار کار شوند و برای خود جایگاه اجتمائی داشته باشند.
البته این نکته را باید گفت که دانشجویان این رشته که د رشهرستان زندگی می کنند، برای ورود به به بازار کار با کمی مشکل نسبت به استان و شهرهای بزرگ روبرو هستند، و گاها دیده شده است که این افراد برای ورود به بازار کار تصمیم به جا به جایی از محل زندگی خود به شهرهای بزرگ تر مانند تهران می کنند.
امروزه بیشتر افراد برای رهایی از مشکلات و مسائل زندگی به موسیقی و کارهای هنری روی می آورند، به همین دلیل بازار کار و آینده شغلی این رشته خوب است. در ادامه بیشتر درباره موقعیت های شغلی این فارغ التحصیلان صحبت می کنیم.
فرصت های شغلی رشته نوازندگی موسیقی ایرانی
این افراد می توانند در آموزشگاه های موسیقی، فرهنگسراها، آموزشگاه های آزاد هنری، کارگاه های سازسازی و اینچنین مراکز مشغول به کار شوند. این افراد می توانند موقعیت های شغلی مانند نوازنده در گروه های موسیقی، سرپرست در گروه های موسیقی، مربی در کودک و بزرگسال در آموزشگاه های موسیقی، کارمند در مراکز دولتی مرتبط با این رشته مانند اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، اجرا کننده ارکستر موسیقی، برنامه ریز و اجرا کننده ی موسیقی مشغول به کار شوند. همچنین این افراد در صورت داشتن شرایط خوب می توانند آموزشگاه های آزاد هنری تاسیس کنند و آن را مدیریت کنند.
درآمد و حقوق رشته نوزاندگی موسیقی ایرانی در ایران
میزان درآمد این افراد بستگی به سمت شغلی که در آن مشغول است و محل زندگی دارد. افرادی که در فرهنگسرا ها و دیگر ادارات دولتی ماننده اراده فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کارمند مشغول هستند، حقوق متوسط و ثابتی را دارند.
افرادی هم که در شغل های آزاد مانند نوازندگی در گروه های موسیقی و … مشغول هستند، رنج درامد متفاوتی را دارند. به صورت میانگین میانگن درآمد ماهانه مشاغل این حوزه 5 میلیون تومان است. افرادی که خودشان موسس آموزشگاه باشند با توجه به تعداد شاگردها می توانند درآمد بیشتری هم داشته باشند.
دانشگاه های برتر رشته نوازندگی موسیقی ایرانی در ایران
بر اساس دفترچه انتخاب رشته کنکور هنر 99، این رشته تنها در دانشگاه تهران، دانشگاه هنر(محل تحصیل کرج)، دانشگاه گیلان-رشت به صورت سراسری و روزانه ارائه می شود. از بین این دانشگاه ها، دانشگاه تهران و دانشگاه هنر(محل تحصیل کرج) از بهترین دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در ایران هستند. در این دانشگاه های اساتید بسیار بزرگی حضور دارند و دانشجویان در کنار این اساتید به خوبی می توانند رشد داشته باشند.
دیدگاهتان را بنویسید