امروزه با گسترش ویروس کرونا، اسم کسب و کار الکترونیک زیاد به گوش ما می رسد. بسیاری از کسب و کار های برای جلوگیری از کاهش درآمد و افزایش بهره وری خود تصمیم به الکترونیکی کردن کسب و کارهای خود گرفتند. الکترونیکی کردن کسب و کارها نیازمند افراد متخصص است. در این مطلب تصمیم گرفتیم به معرفی ارشد مدیریت فناوری و اطلاعات گرایش کسب و کار الکترونیک و بررسی بازار کار آن بپردازیم.
ماهیت ارشد مدیریت فناوری و اطلاعات گرایش کسب و کار الکترونیک
گرایش کسب و کار الکترونیک یکی از گرایش های جدید مدیریت فناوری اطلاعات در مقطع ارشد است. با گسترش اینترنت و تکنولوژی، اکثر سازمان ها به دنبال جذب افرادی هستند که علاوه با ترکیب مهارت مدیریت، با تکنولوژی های نوین آشنا باشند تا کارایی و بهره وری سازمان افزایش پیدا کند.
به همین خاطر رشته ای با نام کسب و کار الکترونیک در دانشگاه های ارائه شد. هدف از ارائه این رشته پرورش نیروی متخصصی است که در شرکت های دولتی و خصوصی، سازمان ها، موسسه های دولتی و خصوصی، کارخانه ها در زمینه های مربوط به مدیریت کیفیت، فناوری اطلاعات و پیش بینی نیاز فردای جامعه به خدمت بپردازند. در بخش مرتبط با بازار کار بیشتر در رابطه با کاربرد این گرایش در صنایع و سازمان ها صحبت می کنیم.
دروس امتحانی ارشد مدیریت فناوری و اطلاعات گرایش کسب و کار الکترونیک
زمانی که داوطلبان رشته و گرایش خود را انتخاب می کنند، باید برای مطالعه دروسی که می خواهند امتحان دهند، آمادگی داشته باشند. هر ساله با شروع ثبت نام در سایت سازمان سنجش به منظور آگاهی داوطلبان از مجموعه های امتحانی و دروس امتحانی مجموعه ها، دفترچه ای منتشر می شوند که در آن اطلاعاتی مانند گرایش رشته ها، دروس امتحانی و ضرایب آن قرار دارد.
بر اساس اطلاعات منتشر شده در دفترچه ثبت نام کارشناسی ارشد سال 1400، داوطلبان علاقه مند به شرکت در این گرایش باید دروسی مانند زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی)، اصول و مبانی مدیریت از دیدگاه اسلام، ریاضی و آمار، تئوری های مدیریت، اقتصاد خرد و کلان، تحقیق در عملیات، مدیریت تولید، بازاریابی را مطالعه کنند.
ضرایب دروس امتحانی گرایش کسب و کار الکترونیک
بعد از دانستن دروس امتحانی باید از ضرایب دروس امتحانی نیز آگاهی پیدا کنید تا میزان اهمیت هر درس برای قبولی را بدانید.
زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی) | 3 | اقتصاد خرد و کلان | 2 |
اصول و مبانی مدیریت از دیدگاه اسلام | 2 | تحقیق در عملیات | 2 |
ریاضی و آمار | 2 | مدیریت تولید | 2 |
تئوری های مدیریت | 3 | بازاریابی | 2 |
مهارت و شایستگی ها برای ورود به ارشد کسب و کار الکترونیک
یکی از ملزومات موفقیت در هر رشته ای، داشتن استعداد و حداقل مهارت های لازم برای ورود به آن است. به عنوان مثال فردی که قصد تحصیل در ارشد حسابداری را دارد، باید به محاسبات علاقه داشته باشد، فردی که فصد تحصیل در ارشد مدیریت بازارگانی گرایش بازاریابی را دارد، باید به تحلیل بازار، کسب و کارها علاقه داشته باشد.
شاید با خواندن به این مطلب به این فکر بیفتید که من مهارت های کافی برای ورود به ارشد کسب و کار الکترونیک را دارد یا خیر؟
بیشتر دروس این رشته ترکیبی از دروس مدیریتی و آشنایی با تکنولوژی ها و فناوری هاست، به همین خاطر فرد علاقه مند به یادگیری برخی دروس حفظ کردنی باشد. به دلیل پیشرفت سریع تکنولوژی و فناوری ها دانشجویان این رشته باید نسبت به مطالعه روزانه درباره تکنولوژی های روز دنیا، کاربرد آنها علاقه داشته باشند تا از آنها بهره بگیرند.
در واقع دانشجویان این رشته نباید تنها بر روی دروس دانشگاهی تکیه کنند، بلکه باید با به کار گیری مهارت ارتباطی خود با دیگر افراد و افزایش مطالعه خود اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرند.
لیست دروس ارشد مدیریت فناوری و اطلاعات گرایش کسب و کار الکترونیک
به منظور آشنایی شما با این رشته تصمیم گرفتیم در این بخش نیم نگاهی به دروس این رشته داشته باشیم. دانشجویان این رشته ملزم به پاس کردن 16 واحد دروس اصلی، 4 واحد دروس اختیاری (انتخاب 2 درس)، 8 واحد دروس تخصصی (انتخاب 4 درس) و 4 واحد پایان نامه هستند.
دروس اصلی مشترک
- مبانی تئوری و فلسفی سیستم های اطلاعاتی
- مبانی و زیرساخت فناوری اطلاعات
- مبانی مدیریت دانش، هوشمندی کسب و کار
- سیستم های مدیریت بانک های اطلاعاتی
- مدیریت استراتژیک سیستم های اطلاعاتی
- مدیریت پروژه های فناوری اطلاعات
- تجارت و کسب و کار الکترونیک
- مبانی مدیریت دانش
دروس اختیاری
- مدیریت منابع اطلاعاتی
- معماری سازمانی
- جنبه های انسانی سیستم های اطلاعاتی
- کارآفرینی و نوآوری دیجیتال
- خدمات الکترونیکی
- مدیریت امنیت فناوری اطلاعات
دروس تخصصی
- مدل های کسب و کار الکترونیک
- بازاریابی الکترونیکی
- جنبه های حقوقی کسب و کار الکترونیک
- فناوری های کسب و کار الکترونیک
- سیستم های یکپارچه کسب و کار الکترونیک
- کسب و کار الکترونیک
- تجارت سیار
- راه اندازی استارت آپ ها “کسب و کارهای نوپا
گرایش های ارشد کسب و کار الکترونیک
بر اساس اطلاعات موجود در دفترچه کارشناسی ارشد سال 1400 منتشر شده در سابت سازمان سنجش این رشته دارای زیر شاخه نیست.
وضعیت ادامه تحصیل در ارشد کسب و کار الکترونیک در ایران
فارغ التحصیلان این رشته برای تحصیل در مقطع دکترا می توانند در گرایش های مدیریت فناوری و اطلاعات مانند کسب و کار هوشمند و یا مدیریت خدمات و توسعه فناوری اطلاعات ادامه تحصیل دهند.
دانشگاه های برتر ارشد مدیریت فناوری و اطلاعات گرایش کسب و کار الکترونیک در ایران
اگر بخواهیم بهترین دانشگاه های ارائه دهنده این رشته را در ایران معرفی کنیم، میتوانیم به دانشگاه هایی مانند دانشگاه الزهرا (س) (ویژه خواهران) – تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه تهران، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علم و صنعت اشاره کنیم.
سلام ممنونم از توضیحات خوبتون بالاخص که این رشته بسیار نوپا هست شما اطلاعات خوبی گذاشتید