تاریخ امروز :جمعه , 24 ژانویه 2025
Master of Optometry

همه چیز درباره ارشد بینایی سنجی (اپتومتری): دروس امتحانی کنکور، بازارکار و درآمد

هر ساله داوطلبان زیادی متقاضی تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد هستند. برخی از افراد برای مقطع ارشد، همان رشته کارشناسی خود را ادامه می دهند و برخی دیگر تصمیم به تغییر رشته می گیرند. قدم اول برای انتخاب رشته، آشنایی با آن رشته و شرایط آن است. مشاوران تحصیلی اپلیکیشن جامع کنکور (فسفر) مدت هاست به معرفی رشته های دانشگاهی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد می پردازند، تا روند تصمیم گیری انتخاب رشته را برای شما راحت تر کنند. در این مطلب از مجموعه مطالب معرفی رشته سایت فسفر قصد داریم به معرفی ارشد بینایی سنجی (اپتومتری)، بازار کار بینایی سنجی (اپتومتری)، دروس امتحانی کنکور، درآمد آن صحبت کنید.

ماهیت ارشد بینایی سنجی (اپتومتری)

شاید شما که در حال مطالعه این مطلب هستید، مطلب رشته بینایی سنجی در مقطع کارشناسی را در سایت فسفر مطالعه کرده اید و دوست دارید درباره مقطع ارشد این رشته هم اطلاعاتی را کسب کنید، و یا فارغ التحصیل مقطع کارشناسی این رشته هستید و به دنبال کسب اطلاعاتی درباره مقطع ارشد این رشته هستید.

پزشکان بینایی سنجی متخصصان مراقبت های بهداشتی اولیه مستقل برای چشم هستند. اپتومتریست ها بیماری ها، آسیب ها و اختلالات سیستم بینایی، چشم و ساختارهای مرتبط را بررسی، تشخیص، معالجه و مدیریت می کنند و همچنین شرایط سیستمیک مرتبط را که بر چشم تأثیر می گذارند شناسایی می کنند.

introduction-Master-of-Optometry

ارشد بینایی سنجی (اپتومتری)

درواقع بیمارانی که دچار مشکلات چشمی هستند، به این متخصصان مراجعه می کنند تا در ابتدا معاینه شوند، این افراد اگر دچار انحرافات عضلانی انکسار چشم، اختلالات دید دو چشمی، عیوب انکساری (نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم) و مواردی از این قبیل شده باشند، اپتومتریست باید بیماران را به پزشک متخصص ارجاع دهد، زیرا رفع این مسائل در حیطه کاری او نیست.

رشته ارشد بینایی سنجی یا اپتومتری یکی از رشته‌های مرتبط با رشته چشم پزشکی است، اگرچه از نظر شرح وظایف و دروسی که در دانشگاه باید بخوانید کاملا با این رشته فرق می‌کند. اپتومتریست‌ها کسانی هستند که بیماری‌ها، آسیب‌ها و اختلالات سیستم بینایی، چشم و ساختارهای مرتبط با آن را بررسی کرده، تشخیص می‌دهند و معالجه می‌کنند.

در دوره کارشناسی ارشد رشته بینایی سنجی، مبانی علوم اپتومتری و بینایی تدریس می‌شود، دانشجویان با آگاهی از روش های پیشرفته تحقیق در علوم، مهارت های عملی و علمی لازم را در این مقطع کسب می‌کنند.

حیطه کاری اپتومتریست 

یک اپتومتریست در زمینه هایی مانند درمان تنبلی چشم کودکان، تجویز لنزهای طبی و غیر طبی، تهیه و تجویز وسائل کمک بینایی جهت نیمه بینایان، بررسی انحرافات چشمی و اصلاح انحرافات، تشخیص دقیق عیوب انکساری چشم (ضعیفی چشم)، ساخت و ارائه عینک طبی فعالیت داشته باشند.

Manufacture-and-supply-of-prescription-glasses

ساخت و ارائه عینک طبی توسط اپتومتریست

فن آوری های جدید به این حرفه کمک کرده تا دامنه و کارآیی عمل را گسترش دهد. این عامل سبب می شود متخصصان بینایی و بیماران آنها از پیشرفت های بسیاری در زمینه مراقبت از چشم و فناوری پزشکی بهره می برند.

به عنوان مثال ، ظهور نوع لنزهای تماسی و درمان های لنز در سال های اخیر گسترش و بهبود یافته است. علاوه بر این ، روش های جدید مانند استفاده از لیزر برای اصلاح بینایی و بیماری ها، مانند گلوکوم، گزینه های بهتری را برای بیمارانی که به آنها نیاز دارند فراهم کرده است.

نقش این دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی

دانشجویان این رشته بعد از اتمام مقطع تحصیلی ارشد قابلیت هایی مانند ارائه خدمات اپتومتری بهتر با ایتفاده از روش ها جدید، ندریس در زمینه های مختلف اپتومتری و علم بینایی در دانشگاه ها، تحقیق در زمینه های مختلف اپتومتری و علم بینایی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، آموزش و سرپرستی دانشجویان دوره کارشناسی و اجرا برنامه های آموزشی و تحقیقاتی، کمک به امر برنامه ریزی در موسسات و مراکز درمانی و بهداشتی، انجام آزمایشات تشخیصی الکتروفیزیولوژی چشم و عکس برداری از قسمت های قدامی و خلفی چشم و ارجاع بیماران به متخصص ذیربط جهت درمان، تحقیق در زمینه های طراحی، فیت و ساخت انواع عدسی های تماسی و دستگاه های اپتیکی را دارند.

رشته های مجاز برای شرکت در بینایی سنجی در مقطع کارشناسی ارشد

بعد از ارائه توضیحات درباره ماهیت این رشته، شاید به این فکر افتاده اید، در این رشته تحصیل کنید و نمی دانید که آیا برای ورود به آن مجاز هستید یا خیر. هر ساله در هنگام ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد، سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی اطلاعاتی مبنی بر رشته های مجاز برای ورود به رشته هایی مانند ارشد علوم تغذیه، ارشد فیزیوتراپی، ارشد مهندسی بهداشت محیط و … را درسایت خود منتشر می کند. بر اساس انتشار دفترچه ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد سال 1400 در سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی، متاسفانه تنها داوطلبان دارای مدرک کارشناسی رشته بینایی سنجی می توانند در این رشته شرکت کنند.

Fields-allowed-for-optometry

رشته های مجاز برای ارشدبینایی سنجی

دروس امتحانی کنکور ارشد بینایی سنجی (اپتومتری)

یکی از مسائل مهمی که شانس موفقیت داوطلب را در قبولی رشته موردعلاقه را افزایش می دهد، آگاهی از دروس کنکور امتحانی و ضرایب آنها است. زیرا در صورت داشتن آگاهی کامل در رابطه با این مسائل، شما می توانید برنامه ریزی درستی را داشته باشد و راحت تر در رشته موردعلاقه خود قبول شوید. داوطلبان علاقه مند به این رشته باید دروسی مانند آنومالی دید دوچشمی، فیزیولوژی اپتیک، کلیات اپتومتری، بیماری های چشمی، بیماری های چشمی، عدسی های تماسی، اپتومتری کودکان، عینک طبی، زبان عمومی را مطالعه کنند. در جدول زیر ضرایب هر کدام از دروس ارائه کرده ایم.

موارد امتحانیضرایب دروس
آنومالی دید دوچشمی2
فیزیولوژی اپتیک2
کلیات اپتومتری2
بیماری های چشمی1
عدسی های تماسی2
اپتومتری کودکان2
عینک طبی1
زبان عمومی3
دروس امتحانی کنکور ارشد بینایی سنجی

مهارت و شایستگی ها برای ورود به ارشد بینایی سنجی (اپتومتری)

شما برای موفقیت در هر زمینه ای نیازمند داشتن یکسری مهارت ها و استعدادها هستید. برای موفقیت در این زمینه به مهارت های زیر نیاز دارید:

گوش دادن فعال: این مهارت به شما امکان می دهد آنچه بیماران به شما می گویند را بفهمید، تا بتوانید با درمان مناسب و داروها به طور مناسب پاسخ دهید.

ارتباط کلامی: شما باید اطلاعات را به وضوح به بیماران خود منتقل کنید. مهارت های گفتاری کلامی مناسب سبب می شود که بیماران به خوبی متوجه صحبت های شما بشوند.

مهارت های بین فردی:علاوه بر مهارت شنیداری و ارتباط کلامی قوی، باید بتوانید علائم غیرکلامی بیماران خود را نیز متوجه شوید.

تفکر انتقادی و حل مسئله: شما باید بتوانید مشکلات را شناسایی کنید و سپس از مهارت های تفکر انتقادی خود برای حل آنها استفاده کنید.

skills-for-optometrist
مهارت هایی برای ورود به ارشد بینایی سنجی

لیست دروس ارشد بینایی سنجی

طول دوره کارشناسی ارشد بینایی سنجی 2 سال است. نظام آموزشی این دوره واحدی است و برای هر واحد درسی نظری در هر نیم سال 17 ساعت آموزشی در نظر گرفته شده است. برای آشنایی بیشتر شما با این رشته تصمیم گرفتیم نیم نگاهی به دروس آن داشته باشیم. علاوه بر دروس اصلی زیر، درس های کارورزی و پایان نامه نیز هستند.

دروس اصلی الزامی

کامپیوتر، آمار حیاتی، زبان تخصصی انگلیسی پیشرفته اپتومتری و علوم بینایی، روش تحقیق در علوم بهداشتی.

دروس اصلی انتخابی

الکتروفیزیولوژی بینایی، فیزیولوژی اپتیکس پیشرفته، اپتومتری پیشرفته کودکان، توانبخشی در اپتومتری، عدسی های تماسی پیشرفته، اصلاخ غیرجراحی استرابیسم، بیماری چشم پیشرفته، تکنیک های کلینیکی پیشرفته در اپتومتری، داروشناسی چشم پیشرفته.

گرایش های ارشد بینایی سنجی (اپتومتری)

بر اساس اطلاعات موجود در دفترچه کارشناسی ارشد سال 1400 منتشر شده در سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی، این رشته به صورت عمومی ارائه می شود و دارای گرایش خاصی نیست.

وضعیت ادامه تحصیل در ارشد بینایی سنجی (اپتومتری) در مقاطع بالاتر

امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع دکترا در ایران وجود دارد.

بازارکار و آینده شغلی اپتومتریست در ایران

معمولا حیطه شغلی یک اپتومتریست در زمینه‌هایی چون درمان تنبلی چشم کودکان، تجویز لنز طبی و غیر طبی، تجویز و تهیه لوازم و وسایل کمک بینایی ، بررسی و اصلاح انحرافات چشمی، تشخیص عیوب انکساری چشم، ساخت و ارائه عینک است. ارائه خدمات اپتومتری، تدریس در زمینه‌های مختلف اپتومتری و بینایی در دانشگاه، انجام پروژه‌های تحقیقاتی و … از جمله مواردی است که در بازار کار این شغل در ایران می‌توان به آن پرداخت.

همچنین برنامه ریزی و فعالیت در موسسات و مراکز درمانی و بهداشتی، انجام آزمایشات تشخیصی الکتروفیزیولوژی چشم و عکس برداری از قسمت های مختلف چشم، تحقیق در زمینه های طراحی، فیت و ساخت انواع عدسی‌های تماسی و دستگاه های اپتیکی نیز بخش دیگری از فعالیت های این تخصص را در بازار کار به خود اختصاص می‌دهد.

Optometrist-job-market-in-Iran
بازارکار و آینده شغلی اپتومتریست در ایران

درآمد و حقوق ارشد بینایی سنجی در ایران

میزان درآمد این رشته در ایران بستگی به محل فعالیت اپتومتریست دارد. اگر شخص در دانشگاه یا مراکز پزشکی مثل اورژانس یا مراکز درمانی بهداشتی مشغول کار باشد حقوق و تعرفه مشخصی خواهد داشت. میزان درآمد در پروزه های تحقیقاتی، مطب‌های شخصی و … نیز بسیار متغیر است و بسته به مهارت بالا، تخصص و میزان تجربه اپتومتریست خواه داشت.

 دانشگاه‌های برتر ارشد بینایی سنجی در ایران

دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دانشگاه علوم پزشکی زاهدان از جمله دانشگاه‌های برتر این رشته در مقطع کارشناسی ارشد در ایران هستند.

بازار کار و آینده شغلی ارشد بینایی سنجی در دنیا

برای کار به عنوان یک اپتومتریست یا کارشناس ارشد بینایی سنج در دنیا دانشجویان بعد از گذراندن دوره کارآموزی خود در بیمارستان باید در یک آزمون چهار قسمتی مخصوص در رشته بینایی سنجی شرکت کنند تا مجوز کار به عنوان اپتومتریست را دریافت نمایند.

بعد از دریافت این مجوز است که شما می توانید به عنوان یک اپتومتریست در مراکز بهداشتی عمومی، دولتی یا خصوصی مشغول به کار شوید. در صورتی که قصد اقامت و کار در امریکا را داشته باشید نیز برای فعالیت در بسیاری از ایالت های این کشور نیاز به حضور در آزمون ایالتی هستید.

در خارج از کشور شما با مدرک کارشناسی ارشد بینایی سنجی می توانید به عنوان عینک ساز، بینایی سنج ارشد، درمانگر اختلالات چشمی و تکنسین چشم مشغول به کار شوید.

افرادی که برای رشته بینایی سنجی اپلای می کنند با توجه به میزان ساعات کاری خود و توانمندی های خود می‌توانند در این شغل به موفقیت برسند. ضمن این که زیرشاخه های رشته بینایی سنجی بسیار زیاد است و باید گفت که آینده کاری و درآمد شما به انتخاب رشته اصلی خود در این زمینه نیز بستگی خواهد داشت.

درآمد و حقوق ارشد بینایی سنجی در دنیا

فارغ التحصیلان ارشد بینایی سنجی از درآمد بالایی در کشورهای مختلف برخوردار هستند به طوری که این رقم در اروپا حدود 83 هزار یورو در استرالیا 168 هزار دلار و در امریکا حدود 100 هزار دلار است. همچنین در کشورهای آسیای شرقی نیز این رشته از درآمد مناسبی برخوردار است که میانگین درآمد ماهانه آن حدود 90 هزار دلار است.

دانشگاه‌های برتر ارشد بینایی سنجی در دنیا

برترین دانشگاه‌های دنیا در این رشته ارشد بینایی سنجی در امریکا واقع شده اند. دانشگاه‌هایی چون دانشگاه کالیفرنیا، دانشگاه ایالتی اوکالاهاما، دانشگاه ایندیانا و دانشگاه میشیگان از جمله دانشگاه‌های برتر امریکا در این رشته هستند.

4/5 - (4 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.