تاریخ امروز :پنج‌شنبه , 3 اکتبر 2024
Master-of-Mechanical-Engineering

همه چیز درباره ارشد مهندسی مکانیک: دروس امتحانی کنکور، گرایش ها، بازار کار، درآمد

انتخاب رشته ارشد شاید یکی از مهم ترین تصمیم های هر فرد در دوران زندگی اش باشد، زیرا انتخاب درسی رشته ارشد مزایایی مانند ارتقاء شغلی، پیدا کردن شغل مناسب، روند مهاجرتی راحت را برای افراد در پی دارد. به همین خاطر مشاوران تحصیلی اپلیکیشن جامع کنکور (فسفر)، مدت هاست به معرفی رشته های دانشگاهی مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد می پردازد. در این مطلب قصد داریم به معرفی ارشد مهندسی مکانیک، بازار کار مهندسی مکانیک، گرایش ها، دروس امتحانی کنکور، درآمد آن بپردازیم.

 ماهیت ارشد مهندسی مکانیک

شاید شما که در حال مطالعه این مطلب هستید، مطلب معرفی رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی را در سایت فسفر مطالعه کرده اید و قصد داریم اطلاعات خود را در رابطه با مقطع ارشد این رشته نیز افزایش دهید. همچنین ممکن است شما دارای مدرک کارشناسی این رشته باشید و قصد دارید برای انتخاب رشته ارشد خود، با این رشته در این مقطع بیشتر آشنا شوید. مهندسی مکانیک یک علوم مهندسی بسیار پرکاربرد و شناخته شده در بین افراد جامعه و داوطلبان کنکور است.

این رشته در همه مقاطع طرفداران زیادی دارد و افراد برای قبولی در آن نیازمند تلاش زیاد و برنامه ریزی درست برای مطالعه دروس آن هستند. که در ادامه در در رابطه با دروس امتحانی کنکور این رشته و ضرایب آن صحبت می کنیم.

introduction-Master-of-Mechanical-Engineering

 ماهیت ارشد مهندسی مکانیک

در واقع مهندسی مکانی رشته ای از زیر مجموعه مهندسی است که این مهندسان در دوران تحصیل خود با طراحی، ساخت، راه اندازی ماشین و دستگاها آشنا می شود و مدام با این موضوعات سرو و کار دارند.

این رشته در برگیرنده تمامی علوم و فنونی است که با تولید، تبدیل و استفاده از انرژی، ایجاد و تبدیل حرکت و انجام کار، تولید و ساخت قطعات و ماشین‌ آلات و به کارگیری مواد مختلف در ساخت آن ها و همچنین طراحی و کنترل سیستم‌ های مکانیکی، حرارتی و سیالاتی مرتبط است.

دروس امتحانی کنکور ارشد مهندسی مکانیک

هر ساله قبل از شروع ثبت نام، سازمان سنجش دفترچه ای با عنوان مجموعه های امتحانی آزمون کارشناسی ارشد مرتبط با سال مربوطه را در سایت خود به آدرس sanjesh.org منتشر می کند. داوطلبان علاقه مند به این رشته باید دروسی مانند زبان عمومی و تخصصی (انگلیسی)، ریاضیات (ریاضیات عمومی 1و2، معادلات دیفرانسیل، ریاضی مهندسی)، حرارت وسیالات (ترمودینامیک، مکانیک سیالات، انتقال حرارت)، جامدات (استاتیک، مقاومت مصالح، طراحی اجزاء)، دینامیک و ارتعاشات (دینامیک، ارتعاشات، دینامیک ماشین، کنترل)، ساخت و تولید (ماشین ابزار، قالب پرس، علم مواد، تولید مخصوص، هیدورلیک و نیوماتیک) را مطالعه کنند. که ضریب این دروس برای هر گرایش متفاوت است. در جدول زیر به ارائه ضرایب هر گرایش پرداخته ایم.

زبان عمومی و
تخصصی (انگلیسی)
ریاضیاتحرارت وسیالاتجامداتدینامیک و ارتعاشاتساخت و تولید
گرایش ساخت و تولید132324
طراحی کاربردی122330
تبدیل انرژی123220
موادمرکب233320
دریا233420
طراحی و ساخت خودرو231340
جوش132324
نگهداری و پایش تجهیزات122330
دروس امتحانی کنکور ارشد مهندسی مکانیک

مهارت و شایستگی ها برای ورود به ارشد مهندسی مکانیک

همان طور که میدانید، این رشته یک مانند رشته مهندسی برق و همچنین ارشد مهندسی برق، یک رشته کاملا رشته فنی و عملی است. به همین خاطر اولین قدم برای ورود به این رشته داشتن روحیه کار فنی و تیمی است. از دیگر مهارت ها و تواناهایی های لازم برای ورود به این رشه میتوان به توانایی کار تحت فشار، مهارت حل مسئله، داشتن خلاقیت، مهارت های فردی، مهارت های ارتباطی کلامی و کتبی، قدرت تفکر تحلیلی قوی، کار با نرم افزارهای کامپیوتری، علاقه مند به ریاضیات و داشتن هوش ریاضی است.

درک بیشتر مباحث این رشته وابسته به ریاضیات است، پس اگر به ریاضیات علاقه ندارید و یا درک آن برایتان سخت است وارد این رشته نشوید.

گرایش های ارشد مهندسی مکانیک

بر اساس انتشار دفترچه کارشناسی ارشد سال 1400، مجموعه مهندسی مکانیک با کد 1267 است که دارای 13 رشته مهندسی مکانیک، مهندسی خودرو، مهندسی مکاترونیک، مهندسی پزشکی، تسلیحات، مهندسی سیستم های انرژی، مهندسی انرژی های تجدید ناپذیر، مهندسی هوافضا، مهندسی ماشین های ریلی، مهندسی هسته ای، مهندسی سیستم های میکرو و نانوالکترومکانیک، مهندسی احتراق، مواد-انرژی و تکنولوژی کوانتومی است. که خود ارشد مهندسی مکانیک به 8 گرایش ساخت و تولید، طراحی کاربردی، تبدیل انرژی، موادمرکب، دریا، طراحی و ساخت خودرو، جوش، نگهداری و پایش تجهیزات است.

وضعیت ادامه تحصیل در فوق لیسانس مهندسی مکانیک در مقاطع بالاتر

این رشته در حال حاضر در 3 مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در ایران ارائه می شود.

بازار کار و آینده شغلی ارشد مهندسی مکانیک در ایران

رشته ارشد مهندسی مکانیک یکی از رشته‌های تحصیلی بسیار پرطرف‌ دار در کشور ایران به شمار می‌رود. این رشته تحصیلی در میان رشته‌های بسیار کاربردی نیز جای می‌گیرد. لازم به ذکر است که در حال حاضر در کشور ایران، آمار بیکاری فارغ‌التحصیلان این رشته بسیار پایین است. چراکه در رشته ارشد مهندسی مکانیک، توسعه‌ها و پیشرفت‌های بسیار زیادی در بخش‌های مختلف سخت‌ افزاری و نرم‌ افزاری صورت گرفته‌ است. یکی از دلایل اصلی این توسعه در کشور ایران، وجود تحریم‌ها بوده‌ است.

از دیگر دلایل رشد این رشته در کشور ایران می‌توان به عامل کاهش یافتن درآمدهای نفتی، اشاره کرد. بنابراین و به‌ طور کلی می‌توان گفت افرادی که از این رشته فارغ‌التحصیل می‌شوند می‌توانند موقعیت کسب و کار بسیار مناسبی را برای خود دست‌ و پا کنند.

اما برای این منظور لازم است از نظر عملی نیز تجارب خود را افزایش دهند. فارغ‌التحصیلان رشته ارشد مهندسی مکانیک می‌توانند در طراحی و ساخت تاسیسات حرارتی، انواع بالابرها و آسانسورها و سیستم‌های حمل و نقل، طراحی و ساخت ماشین‌ آلات و قطعات مختلف، طراحی و ساخت تجهیزات انتقال و تصفیه آب، طراحی و ساخت تجهیزات مکانیکی نیروگاه‌ها و… مشغول به کار و فعالیت شوند.

Senior-Mechanical-Engineering-Job-Market
آینده شغلی ارشد مهندسی مکانیک در ایران

درآمد و حقوق فوق لیسانس مهندسی مکانیک در ایران

افرادی که به‌ عنوان مهندسین ارشد رشته مکانیک به استخدام در می‌آیند بسته به نوع استخدام و دولتی و یا خصوصی بودن محیط کاری‌شان، درآمدهای متفاوتی خواهند داشت. در حالت کلی می‌توان گفت فارغ‌التحصیلان این رشته که در سازمان‌های خصوصی مشغول به فعالیت می‌شوند بسته به میزان مهارت و توانمندی‌شان حقوق متفاوتی خواهند داشت. این میزان از درآمد هم‌چنین با توجه به بودجه سازمان مورد نظر نیز دارای اختلافاتی است. این در حالی است که افرادی که در سازمان‌های دولتی به استخدام در می‌آیند مطابق با حقوق و قوانین مدیریت کشوری، درآمد خواهند داشت.

دانشگاه‌های برتر ارشد مهندسی مکانیک در ایران

در حال‌ حاضر در کشور ایران، دانشگاه‌هایی از قبیل دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه تهران از جمله دانشگاه‌های برتر این رشته به شمار می‌روند. دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه شیراز، دانشگاه خواجه‌ نصیر طوسی و… نیز از دیگر مراکز برتر دانشگاهی برای رشته ارشد مهندسی مکانیک محسوب می‌شوند.

بازار کار و آینده شغلی فوق لیسانس مهندسی مکانیک در دنیا

در شرایط فعلی، افرادی که در رشته ارشد مهندسی مکانیک، تحصیلات خود را پشت سر می‌گذارند فرصت‌های بسیار مناسبی برای فعالیت شغلی پیدا می‌کنند. این افراد می‌توانند در صنایع تولیدی، صنایع ساخت خودرو، ساخت ربات‌ها، ساخت تجهیزات دفاعی و… مشغول به کار و فعالیت شوند. بنابراین و به‌ طور کلی می‌توان گفت این رشته دانشگاهی، فرصت‌های بسیار مناسبی برای کسب و کار شغلی در سراسر نقاط جهان دارد.

در آمد و حقوق ارشد مهندسی مکانیک در دنیا

در حال‌ حاضر کشورهای بسیاری در سراسر جهان، مهندسین مکانیک در مقطع ارشد را با در آمدهای بالا و بسیار مناسب، به استخدام سازمان‌های دولتی و خصوصی خود در می‌آورند. از جمله این کشورها می‌توان به ایالات متحده آمریکا، کشور ژاپن، کانادا اشاره کرد. کره جنوبی، نروژ، آلمان، سنگاپور، بلژیک و… از جمله کشورهایی هستند که مهندسین مکانیک در این مناطق درآمدهای بسیار بالایی دارند. به‌ طور کلی می‌توان گفت از میان تمامی کشورهای جهان، آلمان و ایالات‌ متحده آمریکا از جمله کشورهای بسیار مناسب و برتر برای استخدام و پیشرفت شغلی این دسته از مهندسین به شمار می‌روند.

دانشگاه‌های برتر ارشد مهندسی مکانیک در دنیا

با یک نگاه کلی می‌توان گفت بهترین دانشگاه‌های ارشد مهندسی مکانیک در سراسر دنیا عبارت‌اند از: مؤسسه فناوری ماساچوست، دانشگاه استانفورد و دانشگاه کمبریج. از دیگر مراکز دانشگاهی برتر در سراسر جهان برای این دسته از مهندسین، می‌توان به دانشگاه هاروارد اشاره کرد و یا دانشگاه صنعتی دلفت را نام برد. دانشگاه کالیفرنیا_ برکلی نیز از دیگر مراکز برتر دانشگاهی در این رشته علمی به شمار می‌رود. کالج امپریان لندن و دانشگاه آکسفورد نیز از جمله دانشگاه‌های برتر جهان برای این رشته هستند.

لطفا به این مطلب رای بدهید.

یک نظر

  1. زهرا راد پاسخ

    با عرض سلام ببخشید من دانشجوی کارشناسی رشته مکانیک سیالات هستم ، میخواستم اگه بشه تک تک این گرایشات رو توضیح بدین و باهاش آشنا بشم ، چون نمیدونم هر کدوم به چه صورته و بازار کارش چیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.