تاریخ امروز :شنبه , 7 دسامبر 2024
Master-of-Food-Industry-Engineering

ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی: دروس امتحانی کنکور، بازار کار و درآمد

انتخاب رشته ارشد برای برخی از افراد شاید یکی از مهم ترین تصمیم هایی باشد که باید در طول زندگی خود بگیرد. افرادی که به هدف مشخصی دارند، با ورود به به مقطع ارشد،  آینده خوبی را برای خودشان  رقم می زنند. در این مطلب از مجموعه مطالب معرفی رشته های دانشگاهی در مقطع کارشناسی ارشد، قصد داریم به معرفی ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی، بازار کار، درآمد، دروس امتحانی کنکور، گرایش های آن صحبت کنیم.

ماهیت ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی

شاید شما که در حال حاظر که شما در حال مطالعه این مطلب هستید، مطلب مربوط به کارشناسی رشته مهندسی صنایع غذایی را مطالعه کرده اید و میخواهید اطلاعاتی هم درباره ارشد این رشته به دست بیاورید، و یا فارغ التحصیل مقطع کارشناسی این رشته باشید و قصد ادامه تحصیل در مقطع ارشد دارید. علوم و مهندسی صنایع غذایی یکی از رشته های امتحانی گروه کشاورزی و منابع طبیعی است. علوم صنایع غذایی ، یکی از علوم پرکاربرد در جامعه است ونقش زیادی در صنعت مواد غذایی دارد.

The-nature-of-the-Master-of-Food-Industry-Engineering

معرفی ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی

با تغیر در سبک زندگی مردم و علاقه آنها به غذاهای بسته‌بندی‌شده رشته صنایع غذایی بسیار پررنگ‌تر و تأثیرگذارتر از پیش شده است. به علت تأمین نیاز غذای متناسب با گسترش هرروزه جمعیت کشور، رشته مهندسی صنایع غذایی یکی از مهم‌ترین گرایشات در ایران محسوب می‌شود. توجه به امر سلامت تغذیه مردم و همچنین تأمین نیازهای روزافزون جمعیت این رشته را به یک ‌رشته بسیار پراهمیت و قابل‌توجه تبدیل کرده است.

این دانشجویان در دوران تحصیل خود یاد می گیرند که چگونه محصولات سالم و با کیفیت را به مردم عرضه کنند، که در عین خوشمزگی، به سلامت او آسیبی وارد نکند. همچنین این افراد با نحوه فرآوری و بسته بندی محصول، روش های نگه داری محصولات آشنا می شوند.

دروس امتحانی کنکور ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی

هر ساله سازمان سنجش دفترچه راهنمایی برای داوطلبان در سایت sanjesh.org منتشر می کند و اطلاعات مربط با آزمون، مجموعه های امتحانی، شرایط تحصیل در آن رشته، دروس امتحانی و غیره را منتشر می کند. داوطلبان علاقه مند به این رشته باید دروسی مانند زبان عمومی وتخصصی (انگلیسی)، ریاضیات، شیمی مواد غذایی، میکروبیولوژی مواد غذایی، تکنولوژی مواد غذایی (تکنولوژی لبنیات، قند، روغن، غلات، کنسرو، اصول نگه داری)، اصول طراحی کارخانجات و مهندسی صنایع غذایی را مطالعه کنند. درس اصول طراحی کارخانه جات و مهندسی صنایع غذایی دارای ضریب 4 و بالاترین ضریب در بین دیگر دروس است. در جدول زیر ضریب هر درس را با توجه به رشته ارائه کرده ایم.

مهارت و شایستگی ها برای ورود به ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی

این افراد مسئولیت سنگینی را برعهده دارند، زیرا این رشته با سلامت افراد ارتباط بسیاری دارند. علاقه مند بودن به مباحث شیمی و ریاضی، کار در آزمایشگاه و آزمایش فعالیت ها، علاقه مند به کار تیمی، صبور بودن، پشتکار داشتن، داشتن حافظه خوب و دقیت بالا از مهارت هایی است که اگر فرد علاقه مند به این رشته داشته باشد، می تواند در این رشته موفق شود. یک از مسائل مهم در این رشته این است که به دلیل اینکه بیشتر کارخانه ها در اطراف شهر هستند و فرد ملزم به رفت و آمد در آنجا هست، فرد باید خود را بسنجد که آیا امکان رفتنبه ماموریت و کار در کارخانه های خارج از شهر را دارد یا خیر.

 لیست دروس ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی

برای آشنایی بیشتر شما با این رشته تصمیم گرفتیم نیم نگاهی به دروس آن داشته باشیم.

دروس تخصصی مشترک بین کلیه گرایش ها

خواص شیمیایی و عملکردی مواد غذایی، خواص فیزیکی مواد غذایی، میکروبیولوژی صنعتی، روش های نوین آزمایشگاهی، سمینار1.

دروس الزامی – تخصصی گرایش صنایع غذایی

پدیده های انتقال در صنایع غذایی، عملیات واحد پیشرفته، کاربرد نرم افزهای محاسباتی در صنایع غذایی.

دروس اختیاری – تخصصی گرایش صنایع غذایی (5 واحد از بین واحد های زیر)

محاسبات عددی، خوردگی در صنایع غذایی، روش های پیشرفته آماری در صنایع غذایی، فناوری های نوین در بسته بندی مواد غذایی، اتوماسیون در صنایع غذایی، حسگرها در صنایع غذایی، روش تحقیق، رئولوژی مواد غذایی، شیمی فیزیک فرآیند های غذایی، اصول طراحی تجهیزات صنایع غذایی، مدلسازی شبکه هاب عصبی و فازی، کاربرد نانو فناوری در صنایع غذایی، فرآوری محصولات جانبی و ضایعات مواد غذایی، فرآیند های غیر حرارتی مواد غذایی، صنایع غذایی پیشرفته، مدل سازی مقدماتی، ریاضیات 3، سمینار2.

دروس الزامی – تخصصی گرایش شیمی مواد غذایی

شیمی پروتئین ها، شیمی فیزیک فرآیند های غذایی، شیمی کربوهیدرات، شیمی لیپیدها.

دروس اختیاری – تخصصی گرایش شیمی مواد غذایی (5 واحد از بین واحد های زیر)

شیمی ترکیبات زیست فعال، شیمی کلویید ها، حسگرها در صنایع غذایی، افزودنی های مواد غذایی، سم شناسی مواد غذایی، کنترل کیفیت دستگاهی، اصول سیستم های مدیریتی کنترل کیفیت (ISO)، اصول سیستم های پیشگیری کننده کنترل کیفیت (GMP,HACCP)، روش تحقیق، روش های پیشرفته آماری در صنایع غذایی، کاربرد نانو فناوری در صنایع غذایی، فرآوری محصولات جانبی و ضایعات مواد غذایی، فیزیولوژی میکروارگانیسم ها، قارچ شناسی، باکتری های پروبیوتیک، ویروس شناسی مواد غذایی، فرآیند های غیر حرارتی مواد غذایی، صنایع غذایی پیشرفته، پیشرفت های نوین در میکروبیولوژی مواد غذایی، سمینار 2.

معرفی گرایش های ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی

بر اساس انتشار دفترچه کارشناسی ارشد ناپیوسته سال 1400 در سایت سازمان سنجش، این رشته یا کد 1313 داری 4 گرایش ها فناوری مواد غذایی، صنایع غذایی، شیمی مواد غذایی، زیست فناوری مواد غذایی است.

وضعیت ادامه تحصیل در ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی در مقاطع بالاتر

امکان ادامه تحصیل در این رشته در 3 مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا وجود دارد.

بازار کار و آینده شغلی ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی در ایران

برای فارغ‌التحصیلان ارشد علوم مهندسی صنایع غذایی می‌توان آینده شغلی بسیار مناسبی را در نظر گرفت زیرا بازار کار این رشته بیشتر کارخانه‌ها و کارگاه‌های تولید مواد غذایی است. این فارغ‌التحصیلان می‌توانند در شغل‌هایی مانند: مدیریت کارخانه، فعالیت مربوط به بهبود کیفیت، مسئول آزمایشگاه کارخانه، ارزیابی کیفیت محصولات، مدیریت بسته‌بندی، تولید محصولات جدید و…مشغول به کار شد.

Senior-labor-market-of-food-industry-engineering-in-Iran
بازار کار و آینده شغلی ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی در ایران

 باتوجه‌به نیاز امروزه جامعه به این رشته و همچنین آینده‌نگری دررابطه‌با رشد و توسعه صنعت صنایع غذایی، می‌توان آینده روشنی برای فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها در نظر گرفت. همچنین به علت رشد روزافزون کارخانه‌های وابسته به صنایع غذایی و بسته‌بندی نیاز به فارغ‌التحصیلان این رشته بسیار زیاد است.

می‌توانید به‌راحتی در یک کارخانه استخدام شوید و یا با سرمایه‌گذاری، خود صاحب یک کارخانه صنایع غذایی شوید و از در آمد بسیار مطلوبی برخوردار باشند.

درآمد و حقوق ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی در ایران

سطح در آمد و حقوق فارغ‌التحصیلان این رشته در ابتدا به دولتی و یا خصوصی بودن محل استخدام بستگی دارد. در صورتی که در یک کارخانه دولتی استخدام شوید می‌توانید از حقوق و مزایایی مطابق با قانون مدیریت کشوری بهرمند شوید.

 در صورت استخدام خصوصی نیز می‌توانید در این مورد به توافق برسید. به‌طورکلی بسته به تحصیلات و نوع شغل، یک مهندس تغذیه در حدود ۲ تا ۶ میلیون تومان دستمزد دریافت می‌کند.

دانشگاه‌های برتر ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی در ایران

دانشگاه‌های زیادی در سطح کشور رشته علوم مهندسی صنایع غذایی را ارائه می‌دهند. برترین دانشگاه‌ها از نظر سطح علمی و رتبه دانشگاهی در میان تمام دانشگاه‌های ارائه‌دهنده این رشته در ایران عبارت‌اند از:

دانشگاه تهران، دانشگاه شیراز، دانشگاه تبریز، دانشگاه ارومیه، دانشگاه سمنان و دانشگاه اصفهان.

بازار کار و آینده شغلی ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی در دنیا

فارغ‌التحصیلان در توسعه محصولات غذایی جدید یا بهبود کیفیت، عملکرد و یا ایمنی محصولات موجود مشارکت دارند. این موقعیت‌ها نیاز به یک استعداد خلاق، تخصص ارزیابی حسی و توانایی کار در تیم دارد. بسیاری از شرکت‌های بزرگ غذایی چندملیتی هستند و فارغ‌التحصیلان باتجربه بین‌المللی یا افرادی که به زبان خارجی صحبت می‌کنند، استخدام می‌کنند.

شغل‌های مرتبط با علوم مهندسی صنایع غذایی در خارج از کشور:

• تکنسین غذا

• درمانگر تغذیه

• مدیر تضمین کیفیت

• آشپز

• مدیر بازاریابی

• مدیر تدارکات و خرید

• متخصص سم‌شناسی

تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد می‌تواند درهای بسیاری را فراتر از آنچه در صنعت غذا وجود دارد به روی شما باز کند، اگرچه بسیاری از شرکت‌های غذایی مانند Premier Foods ، Tesco ، Kraft و Nestle برنامه‌های فارغ‌التحصیلی را ارائه می‌دهند.

درآمد و حقوق ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی در دنیا

به دلیل تقاضای زیاد برای مهندسین صنایع غذایی در صنعت، سازمان‌های دولتی و مؤسسات تحقیقاتی، بسیاری از فارغ‌التحصیلان علوم غذایی قبل از فارغ‌التحصیلی با حقوق اولیه عالی پیشنهادات شغلی دارند.

حقوق و درآمد مهندسین با مدرک علوم غذایی می‌تواند 50،000 دلار باشد. با داشتن مدرک کارشناسی ارشد علوم، دانشجویان با دستمزد متوسط 55000 دلار شروع می‌کنند که احتمالاً در چند سال افزایش قابل‌توجهی خواهد داشت.

دانشگاه‌های برتر ارشد علوم و مهندسی صنایع غذایی در دنیا

بسیاری از کشورهای جهان برنامه‌های علوم غذایی را ارائه می‌دهند، از جمله انگلستان، ایالات متحده، آفریقای جنوبی، کانادا و استرالیا. استانداردهای صنعتی و نظارتی بسته به کشور متفاوت است و بسیاری از برنامه‌ها توسط تنظیم‌کننده کشور خود معتبر خواهند بود.

Top-top-universities-in-the-food-industry-in-the-world
دانشگاه‌های برتر ارشد مهندسی صنایع غذایی در دنیا

در زیر به ترتیب نام بهترین دانشگاه‌های ارائه‌دهنده رشته ارشد علوم مهندسی صنایع غذایی آمده است:

  • مؤسسه فناوری ماساچوست MIT ایالات متحده
  • دانشگاه استنفورد آمریکا
  • مؤسسه فناوری فدرال سوئیس
  • دانشگاه کمبریج انگلستان
  • دانشگاه کالیفرنیا، برکلی UCB آمریکا
  • دانشگاه فناوری نانیانگ NTU سنگاپور
  • دانشگاه آکسفورد بریتانیا
  • کالج امپریال لندن بریتانیا
  • دانشگاه ملی سنگاپور NUS سنگاپور
  • دانشگاه Tsinghua چین
3.2/5 - (4 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.