علم روانشناسی اهمیت بسیار زیادی در زندگی افراد دارد. این علم انسان را به خودشناسی می رساند و مسیر رشد و کامل را برای او راحت میکند. دانشجویان کارشناسی رشته روانشناسی که بعد از فارغ التحصیلی به فکر تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد می افتند، نمی دانند کدام گرایش را انتخاب کنند. به همین دلیل مشاوران اپلیکیشن جامع کنکور(فسفر) در این مطلب تصمیم به معرفی یکی دیگر از گرایش های ارشد رشته روانشناسی، روانشناسی تربیتی بپردازند، تا شما را با این رشته و آینده شغلی آن آشنا کنند.
ماهیت ارشد روانشناسی گرایش روانشناسی تربیتی
ما در مطلب معرفی ارشد روانشناسی گرایش روانشناسی بالینی توضیح دادیم که تمرکز اصلی دانشجویان این رشته شناخت اختلالات روانی، بهداشت روانی و عاطفی، رفتارهی طبیعی و غیر طبیعی و راه های جلوگیری از آنها است. اما دانشجویان روانشناسی تربیتی به مطالعه نحوه یادگیری افراد می پردازند.
در واقع این افراد در طول تحصیل با مباحثی مانند نتایح دانش آموزان، روند آموزش، تفاوت های فردی در یادگیری، اختلالات یادگیری، یادگیری تیزهوشان آشنا می شوند.
این شاخه از روانشناسی نه تنها شامل فرایند یادگیری اوایل کودکی و نوجوانی است بلکه شامل فرایندهای اجتماعی ، عاطفی و شناختی است که در طول کل زندگی در یادگیری دخیل هستند. رشته روانشناسی تربیتی شامل روانشناسی رشد، روانشناسی شخصیت و روانشناسی رفتاری هم می شود.
همان طور که میدانید سیستم آموزشی در مقایسه با گذشته بسیار تغییر کرده است و اهمیت تحصیل برای بسیاری از خانواده ها زیاد شده است. حتی در اطراف خود کودکانی می بینیم که با وجود اختلال در یادگیری به دلیل کند ذهنی، حواس پرتی، برخی بیماری ها والدینشان اصرار بر یادگیری آنها دارند.
هدف از ارائه این گرایش در مقطع ارشد این بود که روانشناسان تربیتی با معلمان، مدیران و دانش آموزان و خانواده های آنها همکاری کنند تا به بهبود روند یادگیری کودکان کمک کنند.
این روانشاسان همیشه به دنبال راه های جدید یادگیری برای دانش آموزانی هستند که به کمک بیشتری برای درک درس ها نیاز دارند. به همین خاطر این روانشناسان، به مطالعه روش های سنتی و مدرن در کشور و خارج از کشور می پردازند و بر اساس سن، فرهنگ و جنسیت، روش یادگیری جدیدی را ارائه می دهند که علاوه بر بهبود روند یادگیری، بر رشد انسانی، عاطفی، شناختی و اجتماعی افراد نیز تاثیر می گذارد.
دروس امتحانی کنکور ارشد گرایش روانشناسی تربیتی
بر طبق انتشار دفترچه کارشناسی ارشد ناپیوسته 1400، داوطلبان متقاضی مجموعه روانشناسی گرایش روانشناسی تربیتی با کد ضریب 6 باید خود را برای پاسخ دادن به سوالات درس هایی مانند متون روانشناسی (به زبان انگلیسی)، آمار و روش تحقیق، روانشناسی رشد، روانشناسی عمومی، روانشناسی تربیتی آماده کنند.
درس روانشناسی تربیتی دارای ضریب 3 و در واقع بالاترین ضریب را در بین دیگر دروس امتحانی دارد. در جدول زیر به معرفی ضریب دروس امتحانی این رشته رشته پرداخته ایم.
عناوین دروس امتحانی | ضریب دروس امتحانی |
متون روانشناسی (به زبان انگلیسی) | 2 |
آمار و روش تحقیق | 2 |
روانشناسی رشد | 2 |
روانشناسی عمومی | 2 |
روانشناسی تربیتی | 3 |
توانایی های موردنیاز برای ورود به گرایش روانشناسی تربیتی
همان طور که میدانید برای ورود به هر رشته ای نیازمند یکسری روحیه و مهارت هایی هستید که بتوانید در آن رشته موفق شوید. شرط اصلی ورود به این رشته داشتن روحیه همدلی و همزبانی، صبور بودن، شنوده خوبی بودن، مهارت ارتباطب خوب با کودکان و بزرگسالان است.
زیرا افرادی که به این روانشناسان مراجعه می کنند، دوست دارند شنیده شوند و فردی باشد که بدون اینکه قضاوت شوند، به حرف هایشان گوش دهند. این افراد در کنار مهربان بودن باید توانایی کنار آمدن با شرایط عاطفی را داشته باشند و از روی احساس تصمیم نگیرند.
این افراد علاوه بر کشف مسائل عاطفی کودکان و نوجوانان، باید روحیه کنجکاوری سالمی داشته باشند تا بتوانند با یک رویکرد تحقیقاتی، هر چی سریع فرد را در روند درمان سریع قرار دهند.
این افراد باید مدام با تشویق و انگیزه به مراجعین خود بتوانند ارزش دهند و فرد را به خودآگاهی و کشف استعداد های درونی برسانند. به دلیل اینکه افراد زیادی از قومیت های مختلف به این افراد مراجعه می کنند و دارای تنوع فرهنگی و مذهبی هستند، روانشاسان تربیتی باید درک کاملی از تنوع فرهنگی و مذهبی داشته باشند تا متناسب با آنها راهکارهایی ارائه دهند.
لیست دروس ارشد روانشناسی گرایش روانشناسی تربیتی
دروس اصلی گرایش روانشناسی تربیتی
نظریات تربیتی و مکاتبات فلسفی، آمار استنباطی، نظریه های رشد، نظریه های انگیزش در آموزش و پروش، نظریه های یادگیری کاربردی، تعلیم و تربیت اسلامی پیشرفته، نظریه های و روش های آموزش، سنجش و اندازه گیری، روانشناسی تربیتی، روش تحقیق.
دروس اختیاری گرایش روانشناسی تربیتی
روش های تغییر و اطلاح رفتار، روانشناسی شخصیت پیشرفته، اختلالات یادگیری.
دروس پیشنیاز گرایش روانشناسی تربیتی
کاربرد کامپیوتر در تجزیه و تحلیل آماری.
پروژه گرایش روانشناسی تربیتی
پایان نامه.
گرایش های ارشد روانشناسی تربیتی
بر اساس انتشار دفترچه کارشناسی ارشد در سال 1400 در سایت سازمان سنجش، رشته روانشناسی تربیتی از زیر مجموعه های روانشناسی با کد 1133 است که دارای هیچ زیر شاخه یا گرایشی نیست و به صورت عمومی ارائه می شود.
وضعیت ادامه تحصیل در گرایش روانشناسی تربیتی
رشته های روانشناسی آنقدر از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند که علاه بر ارائه گرایش های متنوع و تخصصی، امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکترا در ایران وجود دارد.
بازارکار و آینده شغلی ارشد روانشناسی تربیتی در ایران
در قسمت های بالایی درباره این رشته صحبت کردیم. اما مهم ترین دغدغه هر فرد برای انتخاب رشته این است که آیا با تحصیل در این رشته می توانم کار خوبی داشته باشم یا خیر. با توجه به اینکه هدف اصلی این حرفه، افزایش سطح دانش است. ما در جامعه جوانان زیادی داریم که مشکلاتی دارند و این مشاوران به کمک خانواده ها می آیند تا با افزایش سطح دانش آنها برای حل مشکل کمک بزرگی کنند. این رشته روانشناسی مانند سایر رشته های روانشناسی دارای آینده شغلی خوبی است.
این فارغ التحصیلان می توانند در حوزه های تعیین اهداف آموزش، ارزیابی فرآیند آموزش یادگیری، پرورش ابزارهای اندازه گیری تربیتی و روانی شناخت فرآیندهای یادگیری، تعیین ویژگی یادگیرندگان فعالیت داشته باشند.این روانشناسان اجازه تاسیس مرکز مشاوره روانشناسی را در صورت داشتن شرایط لازم دارند.
فرصت های شغلی ارشد روانشناسی تربیتی
از جمله فرصت های شغلی برای فارغ التحصیلان این رشته می توان به تدریس در دانشگاه ها و مدرسه ها، مراکز مشاوره، مهد کودک ها به عنوان مربی یا مدیر اشاره کرد. شغل هایی مانند پژوهشگر، استاد دانشگاه و روانشناس از مرتبط ترین مشاغل برای فارغ التحصیلان این حرفه است.
درامد و حقوق ارشد روانشناسی تربیتی در ایران
میزان درامد این افراد با توجه به تجربه و مهارت کاری، تایم کاری و استخدام در ماکز دولیت یا خصوصی، سابقه کاری، حوزه کاری، شهر محل کار و خیلی از موارد دیگر بستگی دارد. به عنوان مثال افرادی که به عنوان پژوهشگر یا استاد دانشگاه یا مدرس جذب مراکز تحقیقاتی، دانشگاه ها و آموزش پروش می شوند، حقوقی مطابق چیزی که قانون کشور تعیین کرده باشد به صورت ثابت دریافت می کند.
اما افرادی که علاقه مند به کارهای مشاوره ای در مراکز مشاوره باشند، درامد بسیاری خوبی دارند، زیرا درآمد این افراد به صورت ساعتی و از طریق تعداد مارجعه کنندگان است. افرادی که شرایط تاسیس راه اندازه مراکز مشاوره داشته باشند، باز هم سهم درآمدی بیشتر نسبت به همه موقیعت های شغلی دارند و با انجام بازاریابی و تبلیغات درست و جذب مشتری سود زیادی را به دست می آورند.
در حالت کلی این مشاوران در شهر های بزرگ به نسبت شهرهای کوچک و شهرستان ها دارای مشتری و درآمد بیشتری هستند. به طور کلی میانگین حقوق ماهانه یک روانشناس تربیتی، 6 میلیون در ماه است.
دانشگاه های برتر ارشد گرایش روانشناسی تربیتی
دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی-تهران، دانشگاه تبریز، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه شیراز، دانشگاه علامه طباطبایی از بهترین دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در ایران هستند.
بر اساس دفترچه انتخاب رشته کارشناسی ارشد سال 99، از دیگر دانشگاه های سراسری ارائه دهنده این رشته در ایران عبارت اند از:
دانشگاه ارومیه، دانشگاه الزهرا (س) (ویژه خواهران)-تهران، دانشگاه بوعلی سینا-همدان، دانشگاه بیرجند، ، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی-تهران، دانشگاه خلیج فارس-بوشهر، دانشگاه خوارزمی-تهران(محل تحصیل کرج)، دانشگاه رازی-کرمانشاه، دانشگاه زنجان، دانشگاه سمنان(محل تحصیل مهدی شهر)، دانشگاه سیستان و بلوچستان-زاهدان، دانشگاه شهید باهنر-کرمان، ، دانشگاه شهید چمران-اهواز، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان-تبریز، دانشگاه قم، دانشگاه کاشان، دانشگاه لرستان-خرم آباد، دانشگاه مازندران-بابلسر، دانشگاه محقق اردبیلی-اردبیل، دانشگاه یاسوج، دانشگاه یزد.
بازار کار و آینده شغلی ارشد روانشناسی گرایش روانشناسی تربیتی در دنیا
روانشناسان آموزشی ممکن است در مدارس یا سازمان های دولتی و همچنین در بخش خصوصی کار کنند. آنها ممکن است علاوه بر مطالعه برنامه های آموزشی موجود، برای توسعه روش ها و مواد آموزشی درگیر شوند تا ببینند چه چیزی مفید است و چه مواردی باید بهبود یابد. برخی از روانشناسان آموزشی مستقیماً با مربیان همکاری می کنند تا آنها را در رابطه با روش های موثر آموزشی آشنا کنند، در حالی که دیگران برنامه های درسی و آزمون تدوین می کنند.
وظایف خاص ممکن است تا حدی به حوزه تخصصی مانند رشد انسانی ، علوم یادگیری یا روانشناسی مدرسه بستگی داشته باشد. به عنوان مثال ، یک روانشناس مدرسه ممکن است خدمات مشاوره ای به دانش آموزان ارائه دهد و با معلمان و والدین همکاری کند تا مشکلات دانش آموز را حل کند. روانشناسان مدارس همچنین ممکن است با دانش آموزانی که دارای ناتوانی در یادگیری هستند یا کسانی که دارای مشکلات رفتاری یا اجتماعی ، بیش فعالی یا اوتیسم هستند کار کنند.پ
روانشناسان آموزشی همچنین ممکن است با آژانس هایی مانند وزارت آموزش همکاری کنند تا به تدوین مقررات مربوط به آموزش کمک کنند. آنها ممکن است مطالعات دانشگاهی را با ارزیابی ابزارها و تکنیک های مختلف آموزشی و همچنین رسیدگی به موضوعات تنوع و فرهنگ در کلاس انجام دهند. کانادا، استرالیا، سوئد از بهترین کشورها برای شغل های در حوزه روانشناسی از لحاظ تقاضا و درآمد هستند.
BLS چشم انداز شغلی مطلوبی را برای روانشناسان بالینی ، مشاوره ای و تربیتی یادآوری می کند ، انتظار می رود فرصت های شغلی با سرعتی متوسط به طور متوسط بین سال های 2019 و 2029 رشد کند. انتظار می رود تقاضا برای روانشناسان تربیتی به دلیل افزایش آگاهی در مورد نقش این حرفه و نیاز فزاینده به مشاوره دانش آموزی افزایش پیدا کند.
درآمد و حقوق ارشد روانشناسی تربیتی در دنیا
اگر شما هم جز دسته افرادی باشید که قصد مهاجرت از طریق این رشته را داشته باشید، حتما تا به حال با خودتان درباره میزان حقوق این شغل در خارج از کشور فکر کرده اید. تعیین میزان درآمد در خارج از کشور نیز مانند ایران به خیلی از عوامل بستگی دارد. بر اساس اطلاعات موجود در سایت payscale، میانگین حقوق سالانه مشاغل این حوزه در ایالات متحده 75116 دلار است.
به دلیل اینکه حقوق ها بر اساس کشورهای مختلف متفاوت است و ماهانه این مبلغ ها در سایت به روزرسانی می شود، ترجیح می دهیم حقوق های دیگر کشورها را ارائه ندهیم. برای مشاهده حقوق مشاغل این حوزه در کشور دلخواه می توانید به سایت payscale مراجعه کنید.
دانشگاه های برتر ارشد روانشناسی تربیتی در دنیا
- دانشگاه استنفورد
- دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس
- دانشگاه هاروارد (کمبریج)
- دانشگاه کالیفرنیا، برکلی
- دانشگاه نیویورک
- دانشگاه میشیگان
دیدگاهتان را بنویسید