یکی از رشته های کنکور هنر، رشته کتابت و نگارگری است. این رشته بر خلاف دیگر رشته های هنر مانند رشته عکاسی، رشته نقاشی، رشته طراحی لباس و دیگر رشته ها، ناشناخته است. این رشته قدمت طولانی در ایران دارد و یک نوع هنر سنتی است. برای آشنایی بیشتر با این رشته، کاربرد آن، بازارکار و درآمد، تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
ماهیت رشته کتابت و نگارگری
احتمالا شما که دارید این مطلب را مطالعه می کنید، از علاقه مندان شرکت در کنکور هنر هستید. این رشته از هنرهای سنتی ایران به حساب می آید و شامل خوشنویسی، صحافی، جدول کشی، نگارگری، تذهیب می شود. این رشته از قدیم الایام طرفداران زیادی داشته و سینه به سینه به افراد منتقل شده است.
هدف از ازارائه این رشته در دانشگاه ها حفظ فرهنگ سنتی ایرانی با توجه به اصالت و آداب و رسوم ها است. همانظور که کتابت بیشتر در مورد خوشنویسی است، نگارگری هم مربوط به تاریخچه نقاشی های ایرانی است. اساتید این رشته در طول دوران تحصیل سعی دارند تا فرهنگ کتابت ونگارگری را به شیوه درست به دانشجویان یاد دهند.
دانشجویان این رشته در کنار گذراندن دروس دانشگاهی خود، سعی در انجام تحقیقات برای بهبود کیفیت این هنر دارند. پذیرش در این رشته در سال 99 به صورت نیمه متمرکز است، داوطلبان باید خود را برای آزمون عملی هم آماده کنند. برای درک بیشتر این رشته می توانید به کتب قدمی همچمون قرآن های خطی، کتاب حافظ، شاهنامه مراجعه کنید.
توانایی های موردنیاز برای ورود به رشته کتابت و نگارگری
این رشته نسبت به سایر رشته های هنر بسیار سنتی است. این سنتی بودن شاید برای برخی افراد خوشایند نباشد. علاقه مند به مطالعه خط های قدیمی، کتاب های قدیمی، تاریخچه نقاشی در ایران از روحیات بارز این دانشجویان است. این افراد بسیار درونگرا هستند و در خلق تمام آثار خود سعی می کنند، فرد را از اضطراب به آرامش هدایت کنند. این افراد معمولا به موسیقی های سنتی علاقه مند هستند و در هنگام کار برای تمرکز حواس به آنها گوش می دهند.
معرفی دروس رشته کتابت و نگارگری در مقطع کارشناسی
دروس مشترک در بین گرایش های مختلف
حکمت هنر ایران ، آشنایی با هنر در تاریخ، روش تحقیق در هنرهای سنتی، آشنایی با خیالی نگاری، کارگاه حجم سازی، کارگاه طراحی پایه، تحقیق در هنرهای سنتی ایران، مبنای زیبای شناسی، مبانی هنرهای تجسمی، آشنایی با فرهنگ و ادب ایران، آشنایی با خوشنویسی، آشنایی با تذهیب و…
دروس تخصصی گرایش نگارگری
بررسی ویژگی های مکاتب نگارگری، کارگاه تخصصی ، کارگاه نگارگری، کارگاه گل و مرغ سازی، آشنایی با مواد وابزارکاری نگارگری ، کارگاه تشعیر، کارگاه تذهیب و…
دروس تخصصی گرایش خیالی نگاری
آشنایی با خط کوفی ، تاریخ خط، کارگاه تذهیب، بررسی شیوه های خوشنویسی، تاریخ خوش نویسی، کارگاه کتیبه نویسی، زیبایی شناسی خوشنویسی و…
دروس تخصصی گرایش سنتی و تذهیب
کارگاه تذهیب ، کارگاه مثنی سازی تذهیب، تاریخچه و مکاتب تذهیب،کاربرد خوشنویسی در تذهیب، کارگاه تشعیر، زیبایی شناسی تذهیب، کارگاه طراحی سنتی و…
معرفی گرایش های رشته کتابت و نگارگری در مقطع کارشناسی
این رشته در مقطع کارشناسی دارای 4 گرایش طراحی سنتی و تذهیب، نگارگری، خیالی نگار، خوشنویسی است. در آپدیت های بعدی بیشتر در رابطه با این گرایش ها برای شما توضیح می دهیم.
معرفی گرایش های رشته کتابت و نگارگری در مقطع کارشناسی ارشد
بر اساس انتشار دفترچه کنکور ارشد ناپیوسته سال 1400 در سایت سازمان سنجش، مجموعه هنرهای پژوهشی و صنایع دستی با کد 1359، دارای 10 رشته است.
رشته هنر اسلامی خود به تنهایی دارای 6 گرایش مطالعات نظری هنر اسلامی، مطالعات تاریخی هنر اسلامی، هنر و صنایع چوبی، هنر و صنایع فلزی، سفال و سرامیک، مطالعات کتابت و نگارگری است. گرایش مطالعات کتابت و نگارگری به صورت عمومی ارائه می شود و دارای زیر شاخه خاصی نیست.
وضعیت ادامه تحصیل در رشته کتابت
شاید این رشته کمی ناشناخته باشد، اما این موضوع دلیل بر عدم امکان ادامه تحصیل در آن نیست. دانشجویان علاقه مند به ادامه تحصیل در این رشته، تا مقطع دکترا می توانند تحصیل کنند.
بازارکار و آینده شغلی رشته کتابت و نگارگری در ایران
یکی از مسائلی که برای انتخاب رشته ذهن افراد به خود مشغول می کند، بحث بازارکار است. بازارکار این رشته کاملا بستگی به خود فرد دارد، و اینطور نیست که فرد بعد از فارغ التحصیلی انتظار کار در یک جای دولتی حتی با حداقل حقوق را داشته باشد. شرط اصلی برای ورود به بازار کار این رشته، ارائه آثار هنری خود به نحو احسن به واحد های مربوطه مانند اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرهنگسراها است. هر چه کیفیت اثر فرد بهتر باشد، ارزش هنر او بیشتر و بستر ورود به صادرات به بازارهای جهانی هم بیشتر می شود.
فرصت های شغلی رشته کتابت و نگارگری
این افراد بعد از بعد از فارغ تحصیلی می توانند تولید آثار هنری داشته باشند و آنها را به بازار های جهانی ارائه دهند. این افراد حتی می توانند به عنوان نقاشی یا طراحی در مراکز تولید پروژه های تصویری و انمیشن مشغول به کار شوند. از دیگر عنوان های شغلی برای فارغ التحصیلین این رشته می توان به کارشناس امور هنری یا مربی یا مدرس در سازمان امور میراث فرهنگی، مراکز آموزشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دانشگاه ها اشاره کرد.
درآمد و حقوق رشته کتابت و نگارگری در ایران
درآمد و حقوق این رشته برخلاف رشته های کاربردی هنر مانند عکاسی، متوسط است و شاید حتی اینقدر پایین باشد که مناسب برای زندگی در جامعه نباشد. به همین دلیل افرادی هم که استخدام مراکز فرهنگی و سازمان های مربوطه می شوند، باید به دنبال یادگیری مهاتر دیگری هم برای شغل دوم باشند. میانگین درآمد ماهانه این افراد 2 میلیون تومان است و با افزایش سابقه کاری میتواند تا 4 میلیون تومان نیز افزایش پیدا کند. به همین خاطر این رشته پتانسیل درآمدی خوبی در ایران ندارد.
دانشگاه های برتر رشته کتابت و نگارگری در ایران
همیشه انتخاب بهترین دانشگاه برای داوطلبان بسیار سخت است. بر اساس انتشار دفترچه کنکور هنر سال 99 در سایت سازمان سنجش، این رشته تنها در دانشگاه الزهرا (س) (ویژه خواهران) – تهران، دانشگاه شاهد – تهران ارائه می شود که از بهترین دانشگاه های ارائه دهنده این رشته در ایران هستند.
کارنامه قبولی رشته کتابت و نگارگری 99 – 1400 و حداقل درصد لازم برای دانشگاه سراسری
کارنامه قبولی رشته کتابت و نگارگری – دانشگاه الزهرا(س)-تهران
بازارکار و آینده شغلی رشته کتابت و نگارگری در دنیا
متاسفانه هنوز اطلاعات معتبری در زمینه بازار کار این رشته در خارج از کشور پیدا نکرده ایم. در اسرع وقت و دسترسی به منابع اطلاعاتی معتبر این مطلب به روز رسانی می شود.
دیدگاهتان را بنویسید