تاریخ امروز :جمعه , 19 آوریل 2024
Academic-field-of-handicrafts

همه چیز درباره رشته صنایع دستی : بازارکار، درآمد، آینده شغلی، دانشگاه های برتر

وقتی صحبت از صنایع دستی می شود، مردم یاد وسایل حصیری شمال، معرق و منبت کاری های اصفهان، کیف پول های چرم تبریز و … می افتند. در کشور ما ایران حرفه صنایع دستی یک حرفه درآمد زا برای مردم شهرستان و روستاها است و مردم با رفتن به آن شهرستان ها از این وسایل برای سوغاتی و یا کمک به آن فرد خرید می کنند. خب اگر واقعا بدون تحصیل می شود از این حرفه درآمد کسب کرد، نیاز به تحصیلات دانشگاهی در رشته صنایع دستی است؟

رشته صنایع دستی هم مانند دیگر رشته های هنر، در دانشگاه تدریس می شود. در این مطلب به معرفی این رشته، بازارکار، درآمد و دانشگاه های برتی این رشته می پردازیم.

ماهیت رشته صنایع دستی

امروزه هنر صنایع دستی در اکثر نقاط کشور ما وجود دارد و مردم از آن درآمد کسب می کنند. این رشته هنری مانند رشته عکاسی در مقایسه با رشته نقاشی یا رشته مجسمه سازی بسیار کاربردی تر است. هنر صنایع دستی در هر منطقه ای نماینگر اعتقادات، فرهنگ، آداب و رسوم آن منطقه است.

Introducing-the-field-of-handicrafts

معرفی رشته صنایع دستی

این حرفه در کنار کاربردی بودن آن به هیچ تکنولوژی وابسته نیست و تنها برای خلق اثر زیبا، به دستانی هنرمند و ظریف نیاز دارد. بله درسته است که خیلی از افراد در این حرفه بدون داشتن تحصیلات دانشگاهی، درآمد کسب می کنند، اما هدف از پرورش این هنرمندان در این حرفه این است که، بتوانند با در کنار هنر و خلاقیت خود، با تکیه بر دانش آکادمیک فرهنگ غنی کشور را به بهترین شکل به سایر اقوام و کشورها انتقال دهند.

همچنین این افراد اگر دارای مهارت مدیریتی و ارتباطی خوبی باشند، می توانند در کسب درآمد بیشتر یک منطقه که دارای صنایع دستی زیبا هستند، با دادن ایده های کاربردی کمک بسیاری کنند.

 توانایی های موردنیاز برای ورود به رشته صنایع دستی

اولین عامل مهم برای ورود به هر رشته ای، به ویژه رشته های هنری عشق و علاقله به آن است. این رشته هم مانند سایر رشته های که به مهارت و شایستگی خاصی نیاز دارند، به مهارت هایی برای تحصیل و موفقیت در آن نیاز دارد. همان طور که داشتن ریاضیات قوی برای تحصیل در رشته مهندسی برق و مهندسی مکانیک مهم است، در رشته های هنر هم خلاقیت و داشتن ذوق هنری اصلی بسیار مهم است که نمی توان از آن چشم پوشی کرد.

این افراد باید دارای توان بدنی خوبی باشند، زیرا مجبور به ساعت ها کار کردن به تولید یه محصول جدید هستند. از دیگر توانایی های لازم برای این رشته داشتن صبر و حوصله، آشنایی با نقوش و طراحی های سنتی، آشنایی با فرهنگ و سنت قدیم کشورها است.

Iranian handcraft

صنایع دستی ایرانی

معرفی دروس رشته صنایع دستی در مقطع کارشناسی

به منظور آشنایی شما با این رشته تصمیم گرفته ایم، نیم نگاهی به دروس این رشته داشته باشیم.

دروس عمومی

معارف اسلامی، ادبیات فارسی، اخلاق و تربیت اسلامی، زبان خارجی، تاریخ اسلام، تربیت بدنی، انقلاب اسلامی و ریشه های آن از قرن سیزدهم، زیست شناسی، متون اسلامی.

دروس پایه

کارگاه حجم سازی، انسان, طراحی, طبیعت 1، مبانی هنرهای تجسمی 1 و 2، کارگا ه طراحی پایه 1 و 2، کارگاه عکاسی پایه 1 و 2، هنر و تمدن اسلامی 1 و 2، آشنایی با هنر در تاریخ 1 و 2، آشنایی با هنرهای سنتی ایران.

دروس اصلی

هندسه نقوش در صنایع دستی ایران 1 و 2، مرمت نگهداری آثار هنری 1 و 2، تحقیق در صنایع دستی ایران 1 و 2، انسان, طراحی, طبیعت 2، خوشنویسی و طراحی حروف 1، تحول صنایع دستی، طرح اشیا در تمدن اسلامی.

دروس تخصصی

  • کارگاه صنایع دستی 1 تا 9
  • کارگاه تخصصی صنایع دستی 1 و 2
  • طرح و رساله نهایی

دروس اختیاری

آشنایی با رشته های هنری معاصر، خوشنویسی و طراحی حروف 2، کارگاه مواد و روشهای ساخت 1 و 2 و 3، حکمت هنر اسلامی، مدیریت تولید صنعتی، هندسه مناظر و مرایا، کارگاه چاپ باتیک ( کلاغه ای)، تاریخ طراحی صنعتی و اختراعات، کارگاه چاپ، تاریخچه کتابت.

گرایش های رشته صنایع دستی در مقطع کارشناسی و ارشد

این رشته در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دارای گرایش خاصی نیست. طبق دفترچه کنکور ارشد ناپیوسته سال 1400، مجموعه هنرهای پژوهشی و صنایع دستی شامل 10 رشته پژوهش هنر، صنایع دستی، هنر اسلامی(با 6 گرایش)، نقاشی ایرانی، تاریخ هنر ایران اسلامی، تاریخ هنر ایران باستان، حکمت هنر اسلامی، تاریخ هنر جهان اسلام، مدیریت موزه و مطالعات موزه است.

وضعیت ادامه تحصیل در رشته صنایع دستی در مقاطع بالاتر

در حال حاظر در ایران رشته صنایع دستی در مقطع کارشناسی، مقطع کارشناسی ارشد ارائه می شود. دانشجویان علاقه مند به ادامه تحصیل در این رشته در مقطع دکترا می توانند در یکی از رشته های مجموعه پژوهش هنر بر طبق دفترچه کنکور دکترا سال 1400 انتشار یافته در سایت سازمان سنجش مانند هنرهای اسلامی، هنرهای تجسمی، هنرهای اسلامی، پژوهش هنر، تاریخ تطبیقی و تحلیل هنر اسلامی تحصیل کنند. در واقع امکان تحصیل در مقطه دکترا برای تحصیلات تخصصی وجود ندارد و باید به خارج از کشور مهاجرت کنید.

بازار کار و آینده شغلی رشته صنایع دستی در ایران

مهم ترین دغدغه هر فردی برای ورود به هر رشته ای، وضعیت بازار کار آن است. بازار کار رشته های هنری بستگی به خلاقیت، مهارت و پشتکار فرد دارد. اگر فرد دارای این مهارت ها باشد، می توانند در فرهنگسراها، سازمان میراث فرهنگی، اداره کل صنایع دستی در وزارت جهاد کشاورزی، بنیاد مستضعفان و جانبازان، سازمان ایرانگردی و جهانگردی در سمت های شغلی آموزشی، کارشناسی، تحقیقاتی و پژوهشی مشغول به کار شوند.

برخی از این افراد که علاقه ای به مشغول شدن در مشاغل ثابت و یا دولتی را ندارند، تصمیم به راه اندازی کارگاهای خانگی و یا کارگاه های کوچک می کنند تا برای خودشان کسب و کاری داشته باشند و درامد بیشتری را به دست بیاورند.

Handicraft-labor-market-in-Iran

بازار کار رشته صنایع دستی

با توجه به اهمیت دادن و علاقه مردم به استفاده از صنایع دستی و راه اندازی کسب و کارهای خانگی، این حرفه آینده شغلی خوبی دارد، شاید در سال های خود تکنولوژی هایی در جهان ظهور کنند که به ایجاد و تولید صنایع دستی بپردازند، اما اگر بهترین تکنولوژی هم باشد، کاری که با دست تولید شود، زیبایی و حس بهتری دارد.

حتی خیلی از افراد دوست دارند که در کنار این افراد ماهر اموزش ببینید، تا در جایی مشغول به کار شوند و یا آنها هم برای خودشان کسب و کاری را راه اندازی کنند. پس در واقع حوزه های کاری برای افراد علاقه مند به این رشته متنوع است.

درامد و حقوق رشته صنایع دستی در ایران

میزان درآمد این حرفه بستگی به اینکه فرد در مکان های دولتی مشغول شده باشد یا برای خودتان کسب و کاری راه اندازی کرده باشند. افرادی که در مکان های دولتی مشغول به کار هستند، حقوقی ثابت متوسطی را دارند، اما درآمد افرادی که کارگاه دارند، بستگی به تعداد تولید محصولات و فروش آنها دارد. این افراد اگر از یک مشاور برای فروش و تبلیغات محصولات خود کمک بگیرند و استراتژی درستی داشته باشند، میتوانند درآمد چند برابر فردی که حقوق ثابت دارد را داشته باشند. به طور میانگین درآمد یک استادکار صنایع دستی یا هنرمند در ماه 6 میلیون تومان است.

دانشگاه های برتر رشته صنایع دستی در ایران

دانشگاه هنرتهران، دانشگاه هنر اصفهان از بهترین دانشگاه های ارائه دهنده رشته صنایع دستی در ایران هستند.

کارنامه قبولی رشته رشته صنایع دستی 99-1400 و حداقل درصد لازم برای دانشگاه سراسری

کارنامه قبولی رشته رشته صنایع دستی – دانشگاه هنر تهران

کارنامه قبولی رشته رشته صنایع دستی – دانشگاه هنر تهران 99
کارنامه قبولی رشته رشته صنایع دستی – دانشگاه هنر تهران 99

بازار کار و آینده شغلی رشته صنایع دستی در دنیا

متاسفانه اطلاعات دقیق و مفیدی برای بازار کار و آینده شغلی این رشته در خارج از کشور پیدا نکرده ایم، به محض ددریافت اطلاعات به روز، این مطلب به روز رسانی می شود.

4.3/5 - (11 امتیاز)

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.